top of page

Lyckad barngradering på Samurai dojo

Lördagen 29 maj hade vi 24 barn som provade att gradera sig. Barnen gjorde sitt bästa och alla klarade sig. Bra kämpat!


Får man titta på?

Vi får ofta frågan om man som förälder kan få titta på under träningar och graderingar. Svaret är tyvärr nej. På Samurai dojo skapar vi en miljö där barnen på egen hand ska få full möjlighet till koncentration och tillfälle till att utveckla självständighet. Däremot brukar vi under normala omständigheter istället anordna uppvisningar där vi gärna ser så många åskådare som möjligt. Det ser vi fram emot igen om/när vi får ordning på Covid-19.


Hur går en gradering till?

På graderingsdagen är det allvar. Spänningen känns i rummet. Många har haft lite svårt att sova och vet inte riktigt vad som kommer att hända.

Vi börjar med uppvärmning, sedan grundtekniker med slag, spark och blockeringar. Detta följt av par-tekniker och kata. Det är mycket att komma ihåg och tempot är högt. Instruktörerna tittar på ställningar och tekniker. Men vi bedömer även budoanda som kämparglöd, kamratskap och ansvarstagande.


Vi graderar barnen samtidigt och allt eftersom vi graderar högre upp får barnen som är klara sätta sig ned i seiza och vänta. Det är oerhört krävande för mindre barn att sitta stilla så länge och det är verkligen fint att se respekten barnen har för varandra där dom sitter helt tysta och stödjer kompisarna som fortfarande kämpar.


Pga Covid-19 använder vi kreativa lösningar på att träna med barnen med så mycket avstånd som möjligt. Vid exempelvis par-tekniker, använder vi mjuka skumstänger som förlängning av armen. På så vis får barnen så god träningskänsla som möjligt under förutsättningarna.


/Instruktörerna vid barngrupperna:

Mattias Eklund och Staffan Holm
51 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page